Βραβεύσεις Φεστιβάλ Cineμάθεια 2020-2021

24,25 & 26 Σεπτεμβρίου στο Ομήρειο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Χίου βραβεύτηκαν οι ταινίες και οι αφίσες που διακρίθηκαν στο Φεστιβάλ Cineμάθεια 2020-2021.

Το Μουσικό Σχολείο Χίου συμμετείχε με 2 ντοκιμαντέρ, 1 ταινία μυθοπλασίας ,2 ταινίες που συμμετείχαν στην Ειδική θεματική για τα 200 χρόνια από το 1821 και 2 αφίσες.

Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου το Μουσικό Σχολείο Χίου κατέλαβε την 1η και την 3η θέση στην Ειδική Θεματική για τα 200 χρόνια από το 1821.

Ο Γιώργος Φωτεινέλης με το έργο του «200-1 Χρόνια μετά Μαρτυρίες Μαρτυρίων» , ένα ταινιάκι γεμάτο εικόνα, συναίσθημα, κείμενο και μουσική πήρε το Ά Βραβείο της ειδικής θεματικής καθώς και  Α’ Βραβείο Σκηνοθεσίας και Φωτογραφίας.

Γ’ Βραβείο στην ίδια θεματική κατέλαβε το έργο  «Πλέον μην κελαηδήσετε… γιατί η Χίος εχάθη» ,  κινηματογράφηση ενός φωνητικού – ορχηστρικού συνόλου, επιμέλεια των καθηγητριών του ΜΣΧ Μαρίας  Ρεβελάκη και Ευαγγελίας Τσαουσίδου. Η ίδια ταινία τιμάται, επίσης  και με το ΒΡΑΒΕΙΟ Αφήγηση – Εκφοράς λόγου καθώς και με το ΒΡΑΒΕΙΟ Πρωτότυπης Μουσικής και Εκτέλεσης  από φωνητικό  και μουσικό σύνολο .

Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου βραβεύτηκε με το Τρίτο Βραβείο Γυμνασίων η αφίσα των μαθητριών του Μ.Σ.Χ Ταξιαρχούλα Κυδωνάκη και Μπλερίντα Μπαλίου  με θέμα «Η πλατεία αφηγείται τη δική της Ιστορία».

Επίσης το ντοκιμαντέρ «Η πλατεία αφηγείται της δική της Ιστορία» της Β΄ Γυμνασίου 2020-2021 , με υπεύθυνες καθηγήτριες την κα Ευτυχία Καρίβαλη & Ερμίνα Τάμαρη πήρε το Γ Βραβείο στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Γυμνασίων.

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου η Μαρίζα Πυκνή βραβεύτηκε για τη συνοδευτική της αφίσα «Περί Ελπίδας και Ευτυχίας» , η Μαργαρίτα Μπελόκα βραβεύτηκε με το βραβείο Β ΄Γυναικείου ρόλου μυθοπλασίας Λυκείων στη ταινία “Περί Ελπίδας και Ευτυχίας” ενώ το ντοκιμαντέρ της Ά Λυκείου 2019-2020 του Μ.Σ.Χ με θέμα «Μόστρα – Καρναβάλι Θυμιανών» πήρε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία ντοκιμαντέρ Λυκείων.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο σε αυτό το φεστιβάλ. Οι αντίξοες συνθήκες και οι δυσκολίες δεν στάθηκαν εμπόδιο στη δημιουργία τους και η καλλιτεχνική τους υπόσταση βρήκε χώρο και χρόνο για να εκφραστεί. Συγχαρητήρια και στους εκπαιδευτικούς που στήριξαν και εμψύχωσαν την προσπάθεια όλων των παιδιών.

Ενημέρωση γονέων και μαθητών για την πρώτη ημέρα

Αγαπητοί γονείς/ κηδεμόνες,

Σας ενημερώνουμε ότι ο αγιασμός για την έναρξη του νέου σχολικού έτους θα τελεστεί τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021, στις 10:00 π.μ. Η προσέλευση των μαθητών θα γίνει νωρίτερα  ως εξής:
 
 Α) Όσον αφορά στους μαθητές  της Α Γυμνασίου ισχύουν τα εξής:
Οι μαθητές θα πρέπει να είναι στο σχολείο στις 9:30 π.μ. και θα μετακινηθούν και στην προσέλευση και στην επιστροφή με δικό τους μεταφορικό μέσο. Με την προσέλευσή τους θα διενεργείται έλεγχος  πιστοποιητικών εμβολιασμού ή self test  στην κεντρική είσοδο του σχολείου (ισχύει και για γονείς και για μαθητές). Οι γονείς των μαθητών θα περιμένουν για λίγο στον αύλειο χώρο . Μετά την τακτοποίηση των μαθητών στις αίθουσές τους θα γίνει μια σύντομη ενημέρωση από τον Διευθυντή του σχολείου στους γονείς.

Β) Όσον αφορά στις υπόλοιπες τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου:
Όλοι οι μαθητές θα προσέλθουν κανονικά στις 8:00 π.μ.  με τα λεωφορεία και τα ταξί που χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, στις ίδιες στάσεις και στις ίδιες ώρες. ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ. Με την άφιξη τους θα γίνει έλεγχος πιστοποιητικών εμβολιασμού ή self test κατά την είσοδό τους στο χώρο του σχολείου.


Η Β και η Γ γυμνασίου θα μπουν από την πίσω πόρτα του γηπέδου.
Οι Α, Β, Γ Λυκείου θα μπουν από την κεντρική είσοδο.

Όλα τα selftest και πιστοποιητικά εμβολιασμού (γονέων και μαθητών) θα πρέπει να είναι ή εκτυπωμένα ή σε ηλεκτρονική μορφή στα κινητά τους. Να ΜΗ σταλούν στο mail του σχολείου.

Ώρα αναχώρησης λεωφορείων και ταξί στις 11:30 π.μ.

Καλή σχολική χρονιά!

Ο Διευθυντής

Αναστάσιος Κουτσοδόντης

Κατατακτήριες Εξετάσεις Μουσικού Σχολείου Χίου 2021

Το Μουσικό Σχολείο Χίου γνωστοποιεί ότι προκηρύσσει κατατακτήριες εξετάσεις για την πλήρωση κενών θέσεων μαθητών, στις τάξεις Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου, καθώς και την Α΄ B, Γ’ Λυκείου, του σχολικού έτους 2021 – 2022. Η προκήρυξη γίνεται σύμφωνα με την εγκύκλιο 20873/Δ2/23-02-2021 απόφασης Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Λειτουργία Μουσικών Σχολείων»,  ΦΕΚ τ.Β 878/23-02-2021.

Συγκεκριμένα προκηρύσσει δύο (2) κενές θέσεις στη Β΄ Γυμνασίου, τρεις (3) κενές θέσεις στη Γ΄ Γυμνασίου και δύο (2) κενές θέσεις στην Α΄ Λυκείου, τέσσερις (4) κενές θέσεις στη Β΄ Λυκείου, δύο (2) κενές θέσεις στη Γ΄ Λυκείου.

Οι κατατακτήριες αυτές εξετάσεις θα διενεργηθούν από επιτροπή καθηγητών στο χώρο του Σχολείου την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 10:00 π. μ.

Τα μαθήματα που θα εξεταστούν οι υποψήφιοι είναι:

Για τη Β’ Γυμνασίου:

α. Ευρωπαϊκή Μουσική – Θεωρία και πράξη

β. Ελληνική παραδοσιακή Μουσική – Θεωρία και πράξη και

γ. τα υποχρεωτικά όργανα (Πιάνο και Ταμπουράς)

Για τη Γ’ Γυμνασίου:

α. Ευρωπαϊκή Μουσική – Θεωρία και πράξη

β. Ελληνική παραδοσιακή Μουσική – Θεωρία και πράξη

γ. τα υποχρεωτικά όργανα (Πιάνο και Ταμπουράς)

δ. Ιστορία της Μουσικής

ε. Μουσικό όργανο επιλογής

Για την Α Λυκείου:

α. Ευρωπαϊκή Μουσική – Θεωρία και πράξη Εισαγωγή στην Αρμονία

β. Ελληνική παραδοσιακή Μουσική – Θεωρία και πράξη και

γ. τα υποχρεωτικά όργανα (Πιάνο και Ταμπουράς)

δ. Ιστορία της Μουσικής

ε. Μουσικό όργανο επιλογής

Για τη Β Λυκείου:

α. Αρμονία

β. Ανάπτυξη Ακουστικών Ικανοτήτων

γ. Ελληνική παραδοσιακή Μουσική

δ. τα υποχρεωτικό όργανο (Πιάνο)

ε. Ιστορία της Μουσικής

στ. μουσικό όργανο επιλογής

Για τη Γ Λυκείου:

α. Αρμονία

β. Ανάπτυξη Ακουστικών Ικανοτήτων

γ. Ελληνική παραδοσιακή Μουσική

δ. Μορφολογία

ε. Ιστορία της Μουσικής

στ. μουσικό όργανο επιλογής

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν από ΤΕΤΑΡΤΗ , 8 Σεπτεμβρίου 2021 έως το αργότερο την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 Σεπτεμβρίου 2021 (8:00 πμ – 13:00 μμ), στο Μουσικό Σχολείο για να υποβάλουν σχετική αίτηση στη Γραμματεία του Σχολείου.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2271081360.

Συγχαρητήρια επιστολή του Μουσικού Σχολείου Χίου προς τους τελειόφοιτους έτους 2020-21

Ο Σύλλογος διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Χίου και ο διευθυντής του κ. Αναστάσιος Κουτσοδόντης, έχουν τη μεγάλη χαρά και τιμή να συγχαρούν τους τελειόφοιτους μαθητές τους για την επιτυχία τους στις πανεπιστημιακές σχολές της επιλογής τους.

Σας ευχόμαστε καλές σπουδές και καλή σταδιοδρομία. Ελπίζουμε οι αρχές και οι αξίες, τις οποίες προσπαθήσαμε να σας μεταδώσουμε όλα αυτά τα χρόνια των μαθητικών σας σπουδών, να αποτελούν οδηγό σας και στα μετέπειτα στάδια της ζωής σας.

Cineμάθεια 2020-21

Οι ταινίες του σχολείου μας που πήραν μέρος στο φετινό Φεστιβάλ Cineμάθεια είναι οι εξής:

ταινία- μυθοπλασίας , κατηγορία Λυκείων
«Περί Ελπίδας και  Ευτυχίας».

Είχε ξεκινήσει ως ιδέα κατά τη διάρκεια της περσινής καραντίνας από μαθητές της – τότε Α και Β, φέτος Β και Γ Λυκείου- πήρε  σάρκα και οστά, με τη συνδρομή και την εμψύχωση των εκπαιδευτικών Ρεβελάκη Μαρίας και Τερζίδου Σοφίας.
Ειδική μνεία στο β’ γυναικείο ρόλο μυθοπλασίας
Λυκείων και 3η θέση στις αφίσες Λυκείων (Μαρίζα Πυκνή).


Ντοκιμαντέρ, κατηγορία Λυκείων
«Μόστρα-Καρναβάλι Θυμιανών 2020» Α’ Λυκείου σχολ. Έτος 2019-2020 , καρπός ερευνητικής εργασίας της περσινής Α Λυκείου, που αν και ολοκληρώθηκε πέρσι κατατέθηκε φέτος  λόγω της μη διενέργειας  του Φεστιβάλ την προηγούμενη χρονιά. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει το έθιμο της Μόστρας και την επίδραση και την αντίδραση του στις εκάστοτε κοινωνικοπολιτικές συνθήκες.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Ερμίνα Τάμαρη και Δημήτρης Βαχαβιώλος.
2η θέση στα ντοκιμαντέρ Λυκείων.


Ντοκιμαντέρ, κατηγορία Γυμνασίων
«Η Πλατεία αφηγείται τη δική της ιστορία»

Καρπός του Περιβαλλοντικού Προγράμματος της Β1 Γυμνασίου (2020-2021). Τόπος, χρόνος, άνθρωπος. Όλα κλεισμένα σε μία πλατεία. Μια στάλα ιστορία στέκατε περήφανα. Ήρωες και πατριώτες, που στη δύσκολη στιγμή διάλεξαν τον δύσβατο δρόμο. Ιωάννης Φατούρος και Μητροπολίτης Χίου Ιωακείμ Στρουμπής.
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ερμίνα Τάμαρη και Ευτυχία Καρίβαλη.
3η θέση στα ντοκιμαντέρ Γυμνασίων και 3η θέση στις αφίσες Γυμνασίων (Μπλερίντα Μπαλίου και Ταξιαρχούλα Καράπουρνου).

“Οι ήρωες και ηρωίδες της επανάστασης του 1821…” με κείμενα και εικαστικά

Συμμετοχές μαθητών στον “μη- διαγωνιστικό” διαγωνισμό του Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων (συνδιοργάνωση Δ.Δ.Χίου, Επιτροπή Συντονισμού Δήμου Χίου) για τον εορτασμό των 200 ετών από το 1821 με τίτλο:

“Οι ήρωες και ηρωίδες της Επανάστασης του 1821- γνωστοί και άγνωστοι – γιατί θα μάχονταν και τι άραγε, θα προστάτευαν στην εποχή μας;”

Κείμενα:
Μαρκέλλα Παντελούκα (Α γυμνασίου)
Θεοδώρα Ηλιοπούλου (Α γυμνασίου)

Ζωγραφική:
Α γυμνασίου
Αδάμου Μαρκέλλα
Αντωνίου Βασιλική
Καρνουπάκη Μαρία
Μαμαλή Μαρία
Ντάτη Καλλιρρόη
Ντούλος Αναστάσιος
Παντελούκα Μαρκέλλα
Μελαχροινούδη Ανδρεανή
Σπυροπούλου Μαίρη
Γ γυμνασίου
Σπανού Ιωάννα

Τέλος, οι μαθήτριες Μαριέττα Γανιάρη (Β Λυκείου), Μαργαρίτα Μπελόκα (Β’ Λυκείου) και Μαρίζα Πυκνή (Β Λυκείου) φιλοτέχνησαν τσάντες.

200-1 Χρόνια Μετά: Μαρτυρίες Μαρτυρίων (εικαστικά)

Συμμετοχές στον εικαστικό διαγωνισμό “200-1 Χρόνια Μετά: Μαρτυρίες Μαρτυρίων”.

Η συμμετοχή των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Χίου με εικαστικά έργα και βίντεο στο διαγωνισμό “200-1 Χρόνια Μετά: Μαρτυρίες Μαρτυρίων”  ξεκίνησε  κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης, λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα. Όπως  ήταν φυσικό, υπήρχε κόπωση λόγω της γενικότερης κατάστασης, όπως και των εγγενών προβλημάτων στη διαδικασία της  τηλεκπαίδευσης.  Την περίοδο εκείνη ολοκληρώναμε με την Γ γυμνασίου εργασίες για τη σύνθεση. Το θέμα της Σφαγής τους φάνηκε πολύ δύσκολο. Πως αντιμετωπίζει κανείς ένα τόσο συγκλονιστικό θέμα;
Το παλέψαμε. Με αναφορά σε έργα σύνθετα μέσα από την ιστορία τέχνης. Οι μαρτυρίες της καταστροφής μετέφεραν τις εικόνες της Σφαγής σαν παρτιτούρα μιας τραγικής και πένθιμης μουσικής. Η ελευθερία προσωπικής έκφρασης ήταν το ζητούμενο.  Ενώ κάθε έργο έχει τη δική του, προσωπική τεχνική, όλα βρίσκονται σε ένα κοινό κλίμα. Με αυτό τον τρόπο,  το συλλογικό βίωμα εκφράζεται τελικά μέσα από το προσωπικό βίωμα και την ιδιαίτερη  θέαση του ιστορικού γεγονότος από τον κάθε μαθητή. 

Μαρία Κασαπίδου, εκπαιδευτικός – εικαστικός, 2020 – 2021

Βραβεία Ζωγραφικής

1ο Βραβείο: Αγγελική Κρομμύδα, Γ΄ γυμνασίου

2ο Βραβείο: Γιώργος Φωτεινέλλης, Γ΄ γυμνασίου

3ο Βραβείο: Μαρκέλλα Παντελούκα, Α΄γυμνασίου

Έπαινος: Θεοδώρα Ηλιοπούλου, Α΄γυμνασίου

Εικαστικά έργα επίσης έφτιαξαν οι μαθητές/τριες της Α΄γυμνασίου Καλλιρρόη Ντάτη και Αλέξανδρος Μισετζής.

200-1 Χρόνια Μετά: Μαρτυρίες Μαρτυρίων (ταινιούλες)

Συμμετοχή στον διαγωνισμό ολιγόλεπτης ταινίας με θέμα τις σφαγές του 1822 στη Χίο.

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ: «Πλέον μην κελαηδήσετε… γιατί η Χιός εχάθη»
Μιχάλης Σφακιανούδης, Κατερίνα Φραντζέσκου – Γ΄ τάξη Λυκείου

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ για:
Ι. το μουσικό σύνολο 
ΙΙ. το φωνητικό σύνολο 
ΙΙΙ. την αισθαντική εκφορά του λόγου από τις μαθήτριες της ομάδας.

Επιπλέον, 3ο βραβείο για την Αφήγηση – Εκφορά λόγου & Πρωτότυπης μουσικής και εκτέλεσης από το φωνητικό και μουσικό σύνολο.

Συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Α, Β και Γ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Χίου. Πρόκειται για σύνθεση βασισμένη σε ελεύθερο μουσικό και θεατρικό αυτοσχεδιασμό, εμπνευσμένη από τη Ρίμα  της Σφαγής από το Βροντάδο  (Καταγραφή Μάρκου Αγ. Βασιλάκη (καθ’ υπαγόρευση του πάππου του Δημ. Μ. Βασιλάκη) και σε μαρτυρίες της Σφαγής του 1822 (Από το βιβλίο: Στυλιανός Βίος, Η Σφαγή της Χίου εις το στόμα του χιακού λαού) , πάνω στη βασική μελωδική κίνηση της  χρόας ζυγού της βυζαντινής μουσικής (ήχος Μουστεάρ), που εκφράζει θλίψη,  πόνο και απώλεια. 
Η αρμονική συνύπαρξη λόγου και μουσικής, καλλιεργήθηκε μέσα από τη διάθεση για πειραματισμό και εξερεύνηση των ηχητικών και ευρύτερων εκφραστικών δυνατοτήτων ποικίλων μουσικών οργάνων και φωνών, μέσα από τη συνομιλία των οποίων δημιουργείται η κατάλληλη ατμόσφαιρα για την ανάδειξη της δραματικότητας του κειμένου, καθώς και του ήθους της συλλογικής εμπειρίας και μνήμης.

Οι μαθητές εμψυχώθηκαν από τις εκπαιδευτικούς Ρεβελάκη Μαρία, Τσαουσίδου Ευαγγελία και Τάμαρη Ερμίνα.


3ο ΒΡΑΒΕΙΟ: « Η Σφαγή της Χίου»
Γιώργος Φωτεινέλλης – Γ΄ τάξη Γυμνασίου Μουσικού Σχολείου Χίου.
1ο βραβείο Cineμαθεια στην ειδική κατηγορία “200 χρόνια από το 1821» με επιπλέον βράβευση σκηνοθεσίας & φωτογραφίας.


ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ για τη μουσική  υπόκρουση με ερμηνευτή τον Αποστόλη Πούπαλο της Β΄Λυκείου στην ταινιούλα της Θεοδώρας Πούπαλου της Γ΄ Γυμνασίου.


Στον διαγωνισμό συμμετείχε και η ολιγόλεπτη ταινιούλα της Ανδρεανής Μελαχροινούδη, της Α΄ Γυμνασίου.

Αποτελέσματα εισαγωγικών εξετάσεων

Στο συνημμένο αρχείο βρίσκονται τα αποτελέσματα με τους επιτυχόντες μαθητές της Α’ τάξης Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Χίου για το σχολικό έτος 2021-2022.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Το ταξίδι”

Στις 27 Μαΐου 2021 θα γίνει μια ξεχωριστή διαδικτυακή συνάντηση για την παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος “The WALK”.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στα συνοδευτικά έγγραφα.