Cineμάθεια 2020-21

Οι ταινίες του σχολείου μας που πήραν μέρος στο φετινό Φεστιβάλ Cineμάθεια είναι οι εξής:

ταινία- μυθοπλασίας , κατηγορία Λυκείων
«Περί Ελπίδας και  Ευτυχίας».

Είχε ξεκινήσει ως ιδέα κατά τη διάρκεια της περσινής καραντίνας από μαθητές της – τότε Α και Β, φέτος Β και Γ Λυκείου- πήρε  σάρκα και οστά, με τη συνδρομή και την εμψύχωση των εκπαιδευτικών Ρεβελάκη Μαρίας και Τερζίδου Σοφίας.
Ειδική μνεία στο β’ γυναικείο ρόλο μυθοπλασίας
Λυκείων και 3η θέση στις αφίσες Λυκείων (Μαρίζα Πυκνή).


Ντοκιμαντέρ, κατηγορία Λυκείων
«Μόστρα-Καρναβάλι Θυμιανών 2020» Α’ Λυκείου σχολ. Έτος 2019-2020 , καρπός ερευνητικής εργασίας της περσινής Α Λυκείου, που αν και ολοκληρώθηκε πέρσι κατατέθηκε φέτος  λόγω της μη διενέργειας  του Φεστιβάλ την προηγούμενη χρονιά. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει το έθιμο της Μόστρας και την επίδραση και την αντίδραση του στις εκάστοτε κοινωνικοπολιτικές συνθήκες.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Ερμίνα Τάμαρη και Δημήτρης Βαχαβιώλος.
2η θέση στα ντοκιμαντέρ Λυκείων.


Ντοκιμαντέρ, κατηγορία Γυμνασίων
«Η Πλατεία αφηγείται τη δική της ιστορία»

Καρπός του Περιβαλλοντικού Προγράμματος της Β1 Γυμνασίου (2020-2021). Τόπος, χρόνος, άνθρωπος. Όλα κλεισμένα σε μία πλατεία. Μια στάλα ιστορία στέκατε περήφανα. Ήρωες και πατριώτες, που στη δύσκολη στιγμή διάλεξαν τον δύσβατο δρόμο. Ιωάννης Φατούρος και Μητροπολίτης Χίου Ιωακείμ Στρουμπής.
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ερμίνα Τάμαρη και Ευτυχία Καρίβαλη.
3η θέση στα ντοκιμαντέρ Γυμνασίων και 3η θέση στις αφίσες Γυμνασίων (Μπλερίντα Μπαλίου και Ταξιαρχούλα Καράπουρνου).

“Οι ήρωες και ηρωίδες της επανάστασης του 1821…” με κείμενα και εικαστικά

Συμμετοχές μαθητών στον “μη- διαγωνιστικό” διαγωνισμό του Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων (συνδιοργάνωση Δ.Δ.Χίου, Επιτροπή Συντονισμού Δήμου Χίου) για τον εορτασμό των 200 ετών από το 1821 με τίτλο:

“Οι ήρωες και ηρωίδες της Επανάστασης του 1821- γνωστοί και άγνωστοι – γιατί θα μάχονταν και τι άραγε, θα προστάτευαν στην εποχή μας;”

Κείμενα:
Μαρκέλλα Παντελούκα (Α γυμνασίου)
Θεοδώρα Ηλιοπούλου (Α γυμνασίου)

Ζωγραφική:
Α γυμνασίου
Αδάμου Μαρκέλλα
Αντωνίου Βασιλική
Καρνουπάκη Μαρία
Μαμαλή Μαρία
Ντάτη Καλλιρρόη
Ντούλος Αναστάσιος
Παντελούκα Μαρκέλλα
Μελαχροινούδη Ανδρεανή
Σπυροπούλου Μαίρη
Γ γυμνασίου
Σπανού Ιωάννα

Τέλος, οι μαθήτριες Μαριέττα Γανιάρη (Β Λυκείου), Μαργαρίτα Μπελόκα (Β’ Λυκείου) και Μαρίζα Πυκνή (Β Λυκείου) φιλοτέχνησαν τσάντες.

200-1 Χρόνια Μετά: Μαρτυρίες Μαρτυρίων (εικαστικά)

Συμμετοχές στον εικαστικό διαγωνισμό “200-1 Χρόνια Μετά: Μαρτυρίες Μαρτυρίων”.

Η συμμετοχή των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Χίου με εικαστικά έργα και βίντεο στο διαγωνισμό “200-1 Χρόνια Μετά: Μαρτυρίες Μαρτυρίων”  ξεκίνησε  κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης, λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα. Όπως  ήταν φυσικό, υπήρχε κόπωση λόγω της γενικότερης κατάστασης, όπως και των εγγενών προβλημάτων στη διαδικασία της  τηλεκπαίδευσης.  Την περίοδο εκείνη ολοκληρώναμε με την Γ γυμνασίου εργασίες για τη σύνθεση. Το θέμα της Σφαγής τους φάνηκε πολύ δύσκολο. Πως αντιμετωπίζει κανείς ένα τόσο συγκλονιστικό θέμα;
Το παλέψαμε. Με αναφορά σε έργα σύνθετα μέσα από την ιστορία τέχνης. Οι μαρτυρίες της καταστροφής μετέφεραν τις εικόνες της Σφαγής σαν παρτιτούρα μιας τραγικής και πένθιμης μουσικής. Η ελευθερία προσωπικής έκφρασης ήταν το ζητούμενο.  Ενώ κάθε έργο έχει τη δική του, προσωπική τεχνική, όλα βρίσκονται σε ένα κοινό κλίμα. Με αυτό τον τρόπο,  το συλλογικό βίωμα εκφράζεται τελικά μέσα από το προσωπικό βίωμα και την ιδιαίτερη  θέαση του ιστορικού γεγονότος από τον κάθε μαθητή. 

Μαρία Κασαπίδου, εκπαιδευτικός – εικαστικός, 2020 – 2021

Βραβεία Ζωγραφικής

1ο Βραβείο: Αγγελική Κρομμύδα, Γ΄ γυμνασίου

2ο Βραβείο: Γιώργος Φωτεινέλλης, Γ΄ γυμνασίου

3ο Βραβείο: Μαρκέλλα Παντελούκα, Α΄γυμνασίου

Έπαινος: Θεοδώρα Ηλιοπούλου, Α΄γυμνασίου

Εικαστικά έργα επίσης έφτιαξαν οι μαθητές/τριες της Α΄γυμνασίου Καλλιρρόη Ντάτη και Αλέξανδρος Μισετζής.

200-1 Χρόνια Μετά: Μαρτυρίες Μαρτυρίων (ταινιούλες)

Συμμετοχή στον διαγωνισμό ολιγόλεπτης ταινίας με θέμα τις σφαγές του 1822 στη Χίο.

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ: «Πλέον μην κελαηδήσετε… γιατί η Χιός εχάθη»
Μιχάλης Σφακιανούδης, Κατερίνα Φραντζέσκου – Γ΄ τάξη Λυκείου

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ για:
Ι. το μουσικό σύνολο 
ΙΙ. το φωνητικό σύνολο 
ΙΙΙ. την αισθαντική εκφορά του λόγου από τις μαθήτριες της ομάδας.

Επιπλέον, 3ο βραβείο για την Αφήγηση – Εκφορά λόγου & Πρωτότυπης μουσικής και εκτέλεσης από το φωνητικό και μουσικό σύνολο.

Συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Α, Β και Γ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Χίου. Πρόκειται για σύνθεση βασισμένη σε ελεύθερο μουσικό και θεατρικό αυτοσχεδιασμό, εμπνευσμένη από τη Ρίμα  της Σφαγής από το Βροντάδο  (Καταγραφή Μάρκου Αγ. Βασιλάκη (καθ’ υπαγόρευση του πάππου του Δημ. Μ. Βασιλάκη) και σε μαρτυρίες της Σφαγής του 1822 (Από το βιβλίο: Στυλιανός Βίος, Η Σφαγή της Χίου εις το στόμα του χιακού λαού) , πάνω στη βασική μελωδική κίνηση της  χρόας ζυγού της βυζαντινής μουσικής (ήχος Μουστεάρ), που εκφράζει θλίψη,  πόνο και απώλεια. 
Η αρμονική συνύπαρξη λόγου και μουσικής, καλλιεργήθηκε μέσα από τη διάθεση για πειραματισμό και εξερεύνηση των ηχητικών και ευρύτερων εκφραστικών δυνατοτήτων ποικίλων μουσικών οργάνων και φωνών, μέσα από τη συνομιλία των οποίων δημιουργείται η κατάλληλη ατμόσφαιρα για την ανάδειξη της δραματικότητας του κειμένου, καθώς και του ήθους της συλλογικής εμπειρίας και μνήμης.

Οι μαθητές εμψυχώθηκαν από τις εκπαιδευτικούς Ρεβελάκη Μαρία, Τσαουσίδου Ευαγγελία και Τάμαρη Ερμίνα.


3ο ΒΡΑΒΕΙΟ: « Η Σφαγή της Χίου»
Γιώργος Φωτεινέλλης – Γ΄ τάξη Γυμνασίου Μουσικού Σχολείου Χίου.
1ο βραβείο Cineμαθεια στην ειδική κατηγορία “200 χρόνια από το 1821» με επιπλέον βράβευση σκηνοθεσίας & φωτογραφίας.


ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ για τη μουσική  υπόκρουση με ερμηνευτή τον Αποστόλη Πούπαλο της Β΄Λυκείου στην ταινιούλα της Θεοδώρας Πούπαλου της Γ΄ Γυμνασίου.


Στον διαγωνισμό συμμετείχε και η ολιγόλεπτη ταινιούλα της Ανδρεανής Μελαχροινούδη, της Α΄ Γυμνασίου.

Αποτελέσματα εισαγωγικών εξετάσεων

Στο συνημμένο αρχείο βρίσκονται τα αποτελέσματα με τους επιτυχόντες μαθητές της Α’ τάξης Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Χίου για το σχολικό έτος 2021-2022.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Το ταξίδι”

Στις 27 Μαΐου 2021 θα γίνει μια ξεχωριστή διαδικτυακή συνάντηση για την παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος “The WALK”.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στα συνοδευτικά έγγραφα.

Υποβολή αιτήσεων μαθητών για την Α’ τάξη Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Χίου σχολικoύ έτους 2021-2022

Σας γνωρίζουμε ότι για την εισαγωγή και εγγραφή μαθητών στο Μουσικό Σχολείο Χίου, για το σχολικό έτος 2021-2022, οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής, οφείλουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής κατά το χρονικό διάστημα από 10 Μαΐου έως και 31 Μαΐου 2021, αποστέλλοντας την σχετική αίτηση με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail), στο Μουσικό Σχολείο Χίου, στην διεύθυνση gymmouschi@sch.gr .

Περισσότερες λεπτομέρειες και το έντυπο της αίτησης μπορείτε να βρείτε στα συνοδευτικά αρχεία.

Όταν εκπαιδευτικοί και μαθητές δημιουργούν & ….. οραματίζονται μια άλλη εκπαίδευση

Μία από τις τελευταίες τέτοιες δράσεις του σχολείου έλαβε χώρα λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα, στο μάθημα «Νεοελληνική Λογοτεχνία» με δάσκαλο τον Μιχάλη Πιλαβά. Αντιγράφουμε από το σημείωμα που συνοδεύει το βίντεο:

“Η ιδέα έπεσε στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β Λυκείου την Τετάρτη. Σήμερα, που «έστησε ο Έρωτας χορό με τον ξανθό Απρίλη», ο Ερωτόκριτος κι η Αρετούσα, έχοντας κάνει το self test τους, ένιωσαν πιο ασφαλείς και ανηφόρισαν στο ξωκλήσι λίγο πιο πάνω από το σχολείο, για να τραγουδήσουν την αγάπη τους. Άφησαν για λίγο τις μάσκες τους, ξανάγιναν «ο Ερωτόκριτος δεντρί κι η Αρετούσα κλώνος κι ανάσαναν μαζί μέχρι να ζει ο κόσμος…»

Δια ζώσης επαναλειτουργία Λυκειακών Τάξεων και ενημέρωση για τεστ

Αγαπητοί γονείς και παιδιά, στο συνημμένο έγγραφο θα βρείτε ενημερωτικό σημείωμα για την επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων για τα τμήματα του Λυκείου από τη Δευτέρα 12 Απριλίου καθώς και για τη διαδικασία του απαραίτητου ελέγχου με self-test.

Δείτε και τα σχετικά βίντεο: