Πρόσκληση – Μην αγγίζεις τον φίλο μου

Πρόσκληση

μην αγγίζεις τον φίλο μου

Στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας οι μαθητές της Α? Γυμνασίου ασχολήθηκαν με το σχολικό εκφοβισμό με τελικό σκοπό να παρουσιάσουν ένα θεατρικό δρώμενο που να θίγει αυτό το θέμα και να προτείνει κάποιες λύσεις-συμπεριφορές που θα το περιόριζαν.

Η διαδικασία ξεκίνησε με συζητήσεις πάνω σ ?αυτό το θέμα, διαδικτυακές έρευνες και μοίρασμα των προσωπικών εμπειριών που είχε ο καθένας. Μέσα από αυτή την έντονη διάδραση οι μαθητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό που επιτρέπει στους ?νταήδες? να υπάρχουν δεν είναι τόσο τα αδύναμα άτομα- θύματα όσο η αδιαφορία των άλλων.

Το επόμενο βήμα ήταν η συγγραφή του θεατρικού κειμένου. Καθένας από τους μαθητές αναλάμβανε να γράψει, μία σκηνή του έργου. Δηλαδή να προτείνει πως φαντάζεται ο ίδιος ότι εξελίσσεται η κάθε σκηνή. Προέκυψαν πολλές προτάσεις για την κάθε σκηνή οι οποίες διαβάστηκαν όλες στην τάξη, κάποιες παίχτηκαν, δουλεύτηκαν, τροποποιήθηκαν και έδωσαν το τελικό αποτέλεσμα.

Έπειτα περάσαμε στο στήσιμο της παράστασης. Ο καθένας από τους μαθητές δήλωσε τι ρόλο ήθελε να παίξει. Για τους βασικούς ρόλους οι μαθητές που ενδιαφέρονταν έπαιξαν κάποιες σκηνές από το κείμενο που είχαμε ήδη γράψει κι έτσι πέρασαν από ένα είδος ακρόασης που μας βοήθησε για να κάνουμε τη διανομή των ρόλων. Δύο μαθήτριες που δεν θέλησαν να παίξουν αποδείχθηκαν εξαιρετικές βοηθοί σκηνοθέτη. Πολλές δυνατότητες για σκηνικά δεν είχαμε αλλά ό,τι χρησιμοποιείται στη παράσταση από σκηνικά και αξεσουάρ προέκυψε έπειτα από προτάσεις των μαθητών. Χρειάστηκαν πολλές πρόβες, χρόνος και ενέργεια για να ολοκληρωθεί η αρχική μας ιδέα.

Θα χαρούμε πολύ να μοιραστούμε μαζί σας το τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας που θα παρουσιαστεί την Τρίτη 12 Μαΐου στις 19:30 στο 4ο Γυμνάσιο στα πλαίσια της παρουσίασης των προγραμμάτων.

H Υπεύθυνη καθηγήτρια

Ιωάννα Γιαννακού (ΠΕ05)

  Πρόγραμμα διασχολικής παρουσίασης Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων