Ερευνητικές Εργασίες 2012-2013

Την Παρασκευή 26 Απριλίου, οι μαθητές της Α? και Β? Λυκείου παρουσίασαν σε όλους τους μαθητές και καθηγητές του σχολείου τις ερευνητικές εργασίες που εκπόνησαν για το σχολικό έτος 2012-13.

Α? Λυκείου – Χορεύοντας στον Κόσμο (παραδοσιακοί χοροί απ? όλο τον κόσμο)

Τα παιδιά επέλεξαν να μάθουν (χορός, τραγούδι, εκτέλεση μελωδίας) καθώς και  να ερευνήσουν ιστορικά και μουσικά πέντε χορούς (Jiffy mixer, jazz – Αμερική, Hukilau – Χαβάη, Highlife – Γκάνα, Tinikling- Φιλιππίνες, tarantella pizicca – Ελληνόφωνη παράδοση της κάτω Ιταλίας).

Για την καλύτερη έρευνα οι ομάδες χωρίστηκαν στους Ιστορικούς, Μουσικούς, Σκηνοθέτες Σεναριογράφους Φροντιστές

Κάθε ομάδα είχε πέντε μέλη. Οι Ιστορικοί και οι Μουσικοί ανέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της ερευνητικής δουλειάς. Για κάθε χορό είχαν δοθεί κάποια ερωτήματα. Κάθε Ιστορικός – Μουσικός αναλάμβανε και την απάντηση ενός ερωτήματος (για κάθε χορό διαφορετικό) και το ανέβαζε στη προσωπική του σελίδα. Τέλος όλοι μαζί έφτιαχναν το τελικό παραδοτέο για κάθε χορό ενώνοντας τα κομμάτια τους και εμπλουτίζοντας τα. Οι Σκηνοθέτες Σεναριογράφοι Φροντιστές έγραψαν το σενάριο παίρνοντας πληροφορίες από τα τελικά παραδοτέα των χορών και ανέλαβαν όλο το στήσιμο και τη φροντίδα του τεχνήματος μας.

Mόλις ολοκληρώθηκε η συλλογή των πληροφοριών τα παιδιά ασχολήθηκαν με την έννοια του χορού και έγραψαν μια ερευνητική εργασία πάνω σε αυτό. Με τη χρήση ερωτηματολογίων ερεύνησαν και αποδελτίωσαν και τη σχέση των μαθητών του σχολείου μας με το χορό.

Όλη η πορεία της εργασίας υπάρχει στη σελίδα http://projectdance.wikispaces.com/ ενώ το τέχνημα παρουσιάσθηκε στο διήμερο εκδηλώσεων του σχολείου μας.

Β? Λυκείου – Ελεύθερο Λογισμικό

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Αρχικά όλες οι ομάδες διερεύνησαν τι είναι το Ελεύθερο Λογισμικό και στη συνέχεια εξειδικεύτηκαν σε επιμέρους θέματα.

Ελεύθερο λογισμικό στον προσωπικό υπολογιστή

Οι μαθητές διερεύνησαν θεωρητικά και πρακτικά τη δυνατότητα αποκλειστικής χρήσης ελεύθερου λογισμικού για την ικανοποίηση των καθημερινών αναγκών των παιδιών της ηλικίας τους. [Αναφορά] [Παρουσίαση]

Το λειτουργικό σύστημα Linux

Οι μαθητές εξέτασαν την ιστορία, τη διάδοση και τις χρήσεις του λειτουργικού συστήματος Linux, του πλέον επιτυχημένου παραδείγματος ελεύθερου λογισμικού. [Αναφορά] [Παρουσίαση]

Ελεύθερο λογισμικό και μουσική

Οι μαθητές αναζήτησαν ελεύθερο λογισμικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από μαθητές αλλά και επαγγελματίες. Κατηγοριοποίησαν τα δεκάδες προγράμματα που εντόπισαν και διερεύνησαν κατά πόσο κάποια από αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη θέση αντίστοιχων εμπορικών προγραμμάτων. [Αναφορά] [Παρουσίαση]

Αφήστε μια απάντηση